Obiective
OBIECTIV GENERAL - Subprodusele - fundament al cresterii economice si formarii specialistilor in biodiversitate pentru o dezvoltare sustenabila.
Proiectul de fata se va desfasura pe trei directii stiintifice prioritare care sunt in concordanta cu strategia de dezvoltare institutionala a USAMVB si cu obiectivele specifice subprogramului.
Directia 1. Dezvoltarea infrastructurii necesare pentru utilizarea de drojdii autohtone de la Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița https://www.pietroasaveche.ro/ pentru obtinerea de vinuri noi conforme conceptului terroir si producerea unor sortimente de bere artizanala “craft”.
1.1. Dezvoltarea infrastructurii pentru obtinerea de vinuri noi
Obiectivul directiei 1.1 - soluție inovatoare pentru conceptul terroir, care va consta în izolarea si identificarea pe perioada proiectului (2021 - 2023), de drojdii autohtone pentru obținerea de drojdii active noi pentru obtinerea de vinuri noi la Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița https://www.pietroasaveche.ro/
1.2. Dezvoltarea infrastructurii pentru obtinerea unor sortimente de bere artizanala “craft”
Obiectivul directiei 1.2 - demonstrarea fezabilitatii producerii de bere craft pornind de la culturi starter mixte de drojdii convenționale și neconvenționale, cu valorificarea produselor secundare în nutriția animală.
Directia 2. Valorificarea reziduurilor (subproduselor) rezultate de la obtinerea vinului (tescovina) si a berii (borhotul si biomasa uzata de bere) pentru optimizarea nivelului proteic al ratiilor furajere destinate vacilor producatoare de lapte de la Stațiunea idactică de Cercetare - Dezvoltare Agronomica Moara Domnească https://www.fermamoaradomneasca.ro/.
Obiectivul directiei 2 - utilizarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului si a berii pentru obtinerea de ratii furajere care vor fi administrate sub forma de amestecuri unice in hrana vacilor producatoare de lapte de la Stațiunea Didactică Belciugatele - Ferma Moara Domnească.
Directia 3. Dezvoltarea si pregatirea resursei umane pentru utilizarea noilor infrastructuri.
Obiectivul directiei 3 - instruirea resursei umane implicata in proiect se va desfasura la SCDVVP in cadrul Centrului de formare regional pentru furnizarea resursei umane calificata in domeniul agriculturii. Activitatea de formare teoretica si practica se va realiza in concordanta cu necesitatile pietei muncii.